omdat de bijeenkomst in april niet door kan gaan willen we op deze pagina de op dit moment bloeiende orchideeën van onze leden laten zien.
klik op de foto om de galerij te openen
beschrijving van de inzenders staat onderaan deze fotogalerij
ingezonden door Martien Lathouwers:
Deze Cambria heeft de hele zomer buitengestaan vorig jaar en was niks meer. En toen besloot ie toch tot deze mooie bloemen.
ingezonden door Jannie Boschloo
Gastrochilus retrocallus
Herkomst: Taiwan
Temp.: warm, niet in de zon, op het noorden
Kweek: vochtig, in snoeppot op blokje
Leeftijd: 3 jaar
Bloei: tenminste 2x p. jaar voorjaar en herfst
Mest: maart t/m oktober, 1x Akerne Rainmix , 1x bloeimest Klinge
Lockhartia lunifera
Herkomst: Brazilië
Temp.: warm, op het zuiden bij luchtrooster, schermen bij hete zomer
Leeftijd: 2 jaar
Bloei: bloeide voor het eerst einde herfst 2019 en bloeit nu in maart 2020 nog
Mest: maart t/m oktober, 2x p. week, 1x Akerne Rainmix en 1x bloeimest van Klinge
Bijzonderheid: heeft nieuwe scheut aan het einde van een volwassen stengel
Phalaenopsis hybride
Herkomst: van China t/m Australië
Temp.: warm, niet in de zon, op het noorden
Kweek: in pot met riviersteentjes, doen ze ook in Australië, voordeel; je hoeft niet te verpotten
2x p. week water, ook op de buitenwortels
Leeftijd: vorig voorjaar als afdankertje gekregen
Bloei: heeft vorig jaar in de herfst gebloeid en nu in het voorjaar
Mest: maart t/m oktober, 2x p. week, 1x Akerne Rainmix en 1x bloeimest Klinge
ingezonden door Jan Bakker:
de gele Cattleya staat bij hem op zolder onder het dakraam op het zuiden en krijgt een maal in de week water op de schotel dus niet op de grond zodat hij het zelf moet opzuigen. De Cambria is van zijn vrouw Ria en krijgt water als ze er aan denkt en staat anderhalve meter van een zuid raam op haar bureau. De witte Dendrobium staat op de slaapkamer bij een open raam wat zomer en winter in kiep stand staat. De paars-roze Cattleya met geel hart staat in zijn planten kamer op het zuiden en had 11 bloem-takken en nu nog 7. Krijgt één keer in de week een schotel vol water en mesten doet Jan “te hooi en te gras”. In het keuken raam op het noorden staan een Dendrobium Phalaenopsis een Zygopetalum een Dendrobium nobilee en in de knoppen Miltonia allemaal in een ompot en tot halverwege in het water.
ingezonden door Jeroen van Schaik:
Pleione formosana: Ik heb de Pleiones al een jaar of 6, ze staan in een onverwarmd kasje en blijven daar ook overwinteren. Krijgen dan geen water meer tot het moment dat er weer bloemstelen te zien zijn. Na de bloei krijgen ze nog wat koemestkorrels als ze flink aan de groei gaan.
Cypripedium formosanum: Deze aardorchidee is altijd de eerste die in bloei staat gelijktijdig met de Pleiones. Het is een kruipende wortelstok maar veel groter wordt de plant niet. Ieder jaar niet meer dan 4 tot 5 bloemscheuten. Zal ‘m dit jaar gaan verpotten omdat de plant ieder jaar toch wat ‘minder’ wordt.
Cattleya Puppy love?: Deze Cattleya heb ik een paar jaar geleden van Wil van Velsen gekregen. Bloeit ieder jaar trouw met 3 tot 4 bloemen en verhuist na de bloei naar het kasje om te overzomeren.
Calanthe Takane hybride (sieboldii x discolor): ik heb meerdere Calanthes en deze staan in m’n kasje waardoor ze een week of twee tot drie eerder bloeien dan degene die buiten staan. Ze staan al 5 jaar in de pot en worden ieder jaar groter… er staan op dit moment (19 april) meer Calanthes in bloei die het hele jaar buiten staan. In de winter wat afgedekt met afgevallen bladeren…
Cypripedium ventricosum ‘red’: De tweede Cypripedium die in bloei is gekomen in het kasje is Cypripedium ventricosum ‘red’. Het is een natuurlijke hybride tussen Cypripedium macranthos en Cypripedium calceolus.
Promenaea Hybride sunlight: Ik heb een paar Promanaeas en die beginnen nu te bloeien. Ze zijn wat wispelturig in de groei, laten soms het nieuwe gemaakte blad vallen. Zijn dan té nat geweest maar trekken altijd weer wat bij. Niet op een plek zetten met direct zonlicht en niet uit laten drogen werkt vrij goed.
Cypripedium “Kentucky Maxi“: Eén van de grootste Cypripedium soorten en zeer winterhard. De plant kan flink groot worden al heb ik dit jaar maar 1 bloem…
ingezonden door Nel van der Meer:
Paphiopedilum Saint Swithin: Deze heb ik nu voor de tweede keer in bloei , enkele jaren geleden bij Akerne gekocht. Het was een rib uit mijn lijf , maar de winst is groots. Gewoon goed vochtig houden door dompelen, altijd regenwater en natuurlijk voeding van Akerne bij ieder dompelbad. Staat altijd binnen voor het raam aan de oost / zuid kant. Geen fel zonlicht.
Paphiopedilum Amerikaans hybride en Lady Slipper: Spelletje spelen met Paphiopedilum 4 op een rij! Gespeeld door Amerikaans hybride en Lady Slipper. Bloeit elk jaar enkele weken rijkelijk. Goed vochtig houden , regelmatig mesten van Akerne, daar zit ook het nodige in voor Paphiopedilum en heb je geen extra kalk nodig.
Dendrobium silento: Mijn eerste bloemetje! Verleden jaar een stukje gehad van Hennie van den IJssel. Elke dag goed gesproeid en koel gehouden , dus niet in de zon. Over een paar weken hang ik hem weer buiten.
ingezonden door Magda Dutrieux – Huijts:
Cattleya hybride en Dendrobium lindleyi: Magda is de buurvouw van Jan Bakker en heeft een Dendrobium en een Cattleya, vermoedelijk een kruising, gekweekt op een slaapkamer op het zuiden redelijk warm en droog (ze vergeet nog al eens water te geven) 🙂
ingezonden door John Nieuwenhuis:
Oncidium Twinkle Fragrance Fantasy: deze Oncidium is een aantal jaren geleden uitgedeeld op een clubavond. De plant heeft eerder onder de wolluis gezeten en heeft ter behandeling wel 2 dagen onder water gelegen met wat zeepsop in het water. Sindsdien is de plant vrij van wolluis en geeft jaarlijks flink wat bloemtakken. Dit jaar zitten er wel 15 takken in…