Orchideeëndokters

De Orchideeëndokters van Orchideeën Vereniging 't Gooi

orchideeëndokters in actie op Orchilim 2015

Veel mensen hebben tegenwoordig één of meer orchideeën op de vensterbank staan. Die heeft men dan gekregen van een kennis, in plaats van een bosje bloemen. Hoe men deze plant moet behandelen staat vaak kort en onvolledig op de verpakking of het etiket. Met de 'gewone' kamerplanten weet men vaak wel raad, maar een orchidee, dat is toch wel iets heel anders, zelfs een beetje eng, hoewel hij echt veel makkelijker te houden is dan een cyclaam of een azalea.

Van de bloeiende kamerplanten, die er tegenwoordig in de tuincentra worden aangeboden, bloeit de Phalaenopsis (orchidee) toch wel het langst.

Maar als hij na een paar maanden is uitgebloeid, wat moet er dan met zo'n plant gebeuren? Moet hij verpot worden, zo ja, in welke potgrond, wat moet je doen met al die wortels die overal uitsteken, wat moet er met de uitgebloeide bloemstengel gebeuren, hoeveel mest moet deze plant hebben....... Zo zijn er vele vragen.

na een aantal jaren is verpotten en scheuren van sommige orchideeënsoorten een goede optie...

Wij als orchideeënkwekers en -liefhebbers kunnen daar iets aan doen. Dat doen we binnen de verenigingen, maar dat is niet voldoende om ook het grote publiek te bereiken en te helpen nog meer plezier van hun orchideeën te hebben. Dat is eigenlijk de voornaamste reden dat we in 1995 bij de opening van het buitenseizoen van de Botanische Tuinen, op 1 maart, zijn gestart met de Orchideeëndokters.

bloemtak hier afknippen

bloemtak hier afknippen

onhandige luchtwortels

onhandige luchtwortels

Eerst was dat slechts één dag, maar vanwege de grote belangstelling werd dat een weekend en de laatste paar jaar zijn het zelfs 3 dagen geworden. Het Orchideeënweekend werd elk jaar eind februari of begin maart gehouden.

De laatste drie jaar in het laatste weekend van mei. Alles, maar dan ook alles, over orchideeën kon men tijdens zo'n weekend te weten komen.

Iedere bezoeker mocht zelf een jonge orchideeënplant oppotten (in een speciaal mengsel van schors en sfagnum) en mee naar huis nemen. Tevens kon men een orchidee van huis meenemen om door de dokters te laten behandelen of verpotten. (maximaal één plant per persoon)Dit alles gebeurde poliklinisch, dus men kon er op wachten. Voor een goed advies kunt u bij onze orchideeëndokters terecht

Na al die jaren was het Orchideeënweekend uitgegroeid tot een evenement dat zijn weerga niet kende. U kon er ook orchideeën kopen en speciale potgrond en mest. Literatuur over de orchideeënwereld was ook aanwezig. Na 15 jaar is er een einde gekomen aan de Orchideeënweekends in de Botanische Tuinen in Utrecht. Het weekend van 2009 is het laatste Orchideeënweekend geweest.Tegenwoordig kunt u ons nog wel eens tegenkomen in de diverse tuincentra of bij sommige evenementen. Het is zeer de moeite waard om ons daar eens met uw zieke of kwakkelende orchidee te bezoeken.

Dokter John in actie bij tuincentrum Rebel in Eemnes

stukej_krant_1995

Stukje uit de krant van maandag 27 februari 1995

Orchilim 2015

Orchilim 2015